بسم اللّه الرّرحمن الرّحیم
قرآن کريم سند نبّوت نبيّ خاتم (ص) و عهد الهي با بشر است که چون فرارو قرار گيرد، به بهشت رهنمون گردد و اگر به غفلت پشت سر قرار داده شود، به سوي آتش خواهد برد. عجايبش تمام نشدني است و غرايبش کهنه ناشدني. ظاهرش زيبا و دلرباست و باطنش ژرف که غوص دانشوران را در آن پاياني نيست. حبل الله استواري است که اگر به آن چنگ زنيم، هدايت و رشد و سعادت ما تضمين شده است و چنان چه از آن دست بکشيم و هدايت را در غير آن بجوييم، گمراهي ما و به آتش درآمدنمان قطعي خواهد بود .
قرآن کتابي است که هيچ نياز بشر تا روز قيامت در آن فروگذار نشده و آن چه موجب هدايت مردمان است، در آن به وديعت نهاده شده است .
و البته چنين محتوايي وسيع، در واژگاني معدود و کتابي محدود قرار گرفته است و همگان ناگزيرند تا هدايت خويش را در آن بجويند .
تنها راه دستيابي به اين گنجينه ی حقايق همان است که رسول گرامي اسلام(ص) به آن اشاره فرموده و همگان را به آن راهنمايي نموده است :
“أيُّهَاالنّاس إنّي تارِکٌ فيکُمُ الثّقلين ما إن تَمَسَّکتُم بِهِما لَن تَضِلّوا کتاب اللهِ و عِترَتي أهل بَيتي فَإنَّهُما لَن يَفتَرِقا حَتّي يَرِدا عَلَيَّ الحَوض “
تفسیر برهان ۱/۹ باب ۳ ح۱
رسيدن به سعادت واقعي و کمال مطلوب، جز در سايه چنگ زدن به قرآن و عترت حاصل نخواهد شد و براي دستيابي به معارف و تعاليم الهي در قرآن کريم، چاره اي جز رجوع به عدل قرآن، عترت نبي خاتم(ص) وجود ندارد .
تنها غواصان بحر عميق قرآن، نبي اکرم(ص) و خاندان ارجمند ايشان مي باشند و بهره گيري از گنجينه هاي گهر بار اين درياي هدايت، جز در راستاي تمسک به آشنايان اين راه و هاديان من الله ميسر نخواهد بود .
آن چه در پيش رو داريم رويکردي ديگر است به جايگاه الهي ائمه اطهار (ع) در شريعت حَقه الهي و رابطه اي که خداوند متعال بين اين نفوس مقدسه و قرآن عظيم برقرار گرده است و برآنيم تا با لطف خداوند و توفيق پروردگار، به اثبات اين حقيقت بپردازيم که قرآن کريم جز در کنار معلمان آن، هدايت کننده نيست و تنها با روشن گري هاي آنان است که مي توان در اين درياي بيکران وارد شد و از گوهر هاي آن بهره کامل برد .
همچنين در اين دروس، مرز بين فهم معاني ظاهري قرآن و حجيت آيات آن که متوقف بر تبيين معلمان قرآن مي باشد، روشن خواهد شد و بطلان اين ادعاي گزاف که قرآن غير قابل فهم، رمزآلود و معماگونه است، آشکار خواهد گشت .
توجه به اين نکته ضروري است که بناي اين دروس بر ابطال پنداره ي “خود بسندگي قرآن” و اثبات همراهي لاينفک قرآن و عترت مي باشد و اگر در طول اين بحث صرفا به آيات قرآن استدلال مي شود، به دليل رويه ايست که موافقان نظريه اول اتخاذ نموده اند.
ما نيز از طريق مجادله و محاجه با آنها، بيان مي کنيم که توجه به ظواهر قرآني نيز دلالت بر همراهي قرآن . عترت دارد. و البته اين حقيقت براي ما با مراجعه به بيان معلمان قرآن و تائيد آن بزرگواران بر اين معناي ظاهري، روشن گشته است.
مطالب مطرح شده در این درس عبارتند از :
۱٫ قرآن عجایبش تمام نشدنی، غرایبش کهنه ناشدنی، ظاهرش دلربا، باطنش ژرف و …
۲٫ همگان ناگزیرندتا هدایت را در قرآن بجویند .
۳٫ تنها راه دستیابی به گنجینه حقایق و سعادت واقعی چیست؟
۴٫ آیا قرآن به تنهایی هدایت کننده است یا گمراه کننده؟
۵٫ پنداره خودبسندگی قرآن و اثبات همراهی لاینفک قرآن و عترت
و …
ثبت دیدگاه