☀️قال ابو جعفر(ع) : تُکَلِّموا فی خَلق الله وَ لاتُکَلِّموا فی الله.
🔅راجع به عظمت خلق خدا صحبت کن ولی راجع به خدا صحبت نکن چون کلام در خدا زیاد نمی کند در شما، مگر تحیر شما را.
👈 چون هر چه توهّم کنی، و هر چه بیاید به ذهن تو، آن خدا نیست، آن مخلوق ذهن توست و رد شده به سوی توست. کیفیت، چگونگی، تغییر، از حالی به حالی شدن، زمان، مکان و… همه بر خلق جایز است نه بر خدا، و نمی توانی راجع به خدا چیزی بگویی.
☀️امیرالمؤمنین (ع) در دعای مشلول می فرماید:
«يَا مَنْ لا يَعْلَمُ مَا هُوَ وَ لا كَيْفَ هُوَ وَ لا أَيْنَ هُوَ وَ لا حَيْثُ هُوَ الا هُوَ»
ای کسی که کسی نمی داند اون چیه، و چطوریه یعنی چه کیفیتی دارد و کجاست و چه سمت و سویی دارد مگر خودش، (این تیکه دعا دال بر عصمت امیرالمؤمنین است)
👈 اگر راجع به خدا، کیفیت و چگونگی یا زمان و مکان و … قائل شوی خدا را محدود کردی و آوردی در ردیف خلق. در حالی که خدا جداست و خلق جدا.
🔸هیچ سنخیتی بین خدا و خلق نیست و تباین و جدایی کامل است. 🔸
☀️در توحید شیخ صدوق رحمةالله علیه باب 67 راجع به نهی از تکلم در بارهی خداوند احادیث زیادی آمده است و اهل بیت علیهم السّلام که معدن علم هستند ما را از سخن گفتن راجع به خداوند نهی کردند و فرمودند:
👈 راجع به هر چیزی که زیر عرش است یعنی آسمان ها، زمین، ملائکه، حتی چهارده معصوم میتوانید صحبت کنید، ولی راجع به خدا نمیتوانید صحبت کنید.
👈مثلاً نمیتوانید بگویید خدا نار است، یا نور است، یا …
هیچ چیزی راجع به خدا نمیتوانید بگویید؛ چون اگر بخواهید راجع به خدا صحبت کنید خدا را در ردیف خلق آوردید و خدا هیچ سنخیتی با خلق ندارد. جدائی کامل بین خدا و خلق است. یعنی نمیتوانیم راجع به خدا کیفیت، چگونگی، کجائیت، زمان، مکان، و … قائل بشویم چون اینها همه مخلوقند و خداوند خالق اینهاست.
👈بر اساس احادیث ائمه علیهم السلام سخن گفتن راجع به خداوند زیاد نمیکند در ما جز تحیّر و سرگشتگی ما را ، و قومی بودند که درباره خداوند سخن گفتند، سرگشته و حیران شدند طوری که اگر آنها را از روبرو صدا میکردند از پشت سر جواب میدادند و اگر از پشت سر صدا میکردند از جلو جواب میدادند.
⚡️پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم و ائمه اطهار علیهمالسلام، با آن همه عظمتشان راجع به خداوند صحبت نکردند و ما را هم از این کار نهی کردند.
☀️و امام صادق (ع) فرمودند: إِذَا انْتَهَى الْكَلَامُ إِلَى اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَأَمْسِكُوا.
🔅یعنی هنگامی که سخنتان به خداوند عز و جل منتهی شد، پس امساک کنید از سخن گفتن راجع به خداوند یعنی سکوت کنید و چیزی نگویید.
📙التوحيد (للصدوق)؛ باب ۶۷ حدیث ۹
👈برای اینکه فکرها و بصیرتها به خدا نمی رسد چون خداوند خالق فکرها و بصیرت هاست و هر چه راجع به خدا بگویید آن مخلوق شما و ساخته و پرداخته شدهی ذهن شما و رد شده به سوی شماست.
☀️از امام باقر(علیه السلام) است که میفرماید:
«کُلَّمَا مَيَّزْتُمُوهُ بِأَوْهَامِکُمْ فِيز أَدَقِّ الْمَعَانِي فَهُوَ مَخْلُوقٌ مَصْنُوعٌ مِثْلُکُمْ مَرْدُودٌ إِلَيْکُمْ .
🔅یعنی: هر معنايي را که ذهن شما با دقت و لطافت فراوان تصور کند؛ نهايتا اين مفهوم، مخلوق و مصنوعي مانند شما(و ساخته ذهن شما) و رد شده به سوی شما ميباشد.»
📚بحار الانوار، جلد 66، صفحهء 293
✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨
🤲 اَللَّـهُمَّ ما عَرَّفْتَنا مِنَ الْحَقِّ فَحَمِّلْناهُ وَما قَصُرْنا عَنْهُ فَبَلِّغْناهُ،
خدايا هر آنچه از حق به ما شناساندي تاب تحملش را نيز به ما عنايت كن، و هر آنچه را که در رسيدن به آن كوتاهي كرديم،ما را به آن برسان، ( دعای افتتاح)
➖➖➖➖➖➖➖
📌 📝 بیانی از استاد سید مهدی مرعشی
➖➖➖➖➖➖➖
دین مصفا مکانی برای نزدیک شدن به خدا و امام عصر (عج) و کسب معرفت و اندیشیدن به خوبی ها با کمک قرآن و اهل بیت علیهم السلام
➖➖➖➖➖➖➖➖
لینک کانال دین مصفا:
dinemosafa@
ثبت دیدگاه