پ
پ

* «وَ هذا كِتابٌ أَنْزَلْناهُ مُبارَكٌ مُصَدِّقُ الَّذي بَيْنَ يَدَيْهِ وَ لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرى وَ مَنْ حَوْلَها وَ الَّذينَ يُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ يُؤْمِنُونَ بِهِ وَ هُمْ عَلى صلاتِهِمْ يُحافِظُونَ»
*
[و اين كتابى است مبارك و هماهنگ با آنچه پيش از آن آمده كه ما آن را نازل كرديم؛ [تا مردم را بشارت دهى] و تا امّ القرى و كسانى را كه گرد آن هستند، (ساكنان سرزمين وحى و همه‌ی جهانيان) بترسانى. [يقين بدان] كسانى كه به آخرت ايمان دارند، به آن ايمان مى‌آورند؛ در‌حالى‌كه نسبت به نمازهاى خويش، مراقبت مى‌كنند.]

☀️علیّ‌بن‌ابراهیم (رحمة الله علیه)- وَ لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُری وَ مَنْ حَوْلَها یَعْنِی مَکَّهًَْ وَ إِنَّمَا سُمِّیَتْ أُمَّ الْقُرَی لِأَنَّهَا خُلِقَتْ أَوَّلَ بُقْعَهًٍْ.

🔅علیّ‌بن‌ابراهیم (رحمة الله علیه)- وَ لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُری وَ مَنْ حَوْلَها یعنی مکّه را ام القری نامیده‌اند به آن جهت است که اوّلین بقعه و خانه‌ای که در زمین ساخته شده ، آنجا بود.

📚 تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۴، ص۴۸۶ بحارالأنوار، ج۹، ص۲۰۵/ القمی، ج۱، ص۲۰۹

☀️ جعفربن‌محمّد صوفی گوید: از امام جواد (علیه السلام) پرسیدم: «چرا نبی اکرم (صلی الله علیه و آله) را امّی می‌گفتند»؟ فرمود: «مردم چه می‌گویند در این موضوع»؟ عرض کردم: «مردم گمان می‌کنند که چون آن حضرت نمی‌توانست بنویسد و بخواند *حضرتش را امّی گفتند»!
فرمود: «دروغ می‌گویند، لعنت خدا بر آن‌ها باد، چگونه چنین چیزی می‌شود که پیغمبر (صلی الله علیه و آله) نمی‌توانست بخواند و بنویسد! با اینکه خداوند در کتاب* محکم خود قرآن مجید می‌فرماید: «هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولًا مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ».(جمعه/۲). يعنی؛ اوست خدایی که میان عرب امّی [اهل مکه که خواندن و نوشتن را نمی‌دانستند] پیغمبری بزرگوار از جنس همان مردم مبعوث به رسالت فرمود تا برایشان آیات وحی خدا را تلاوت کند و ایشان را از جهل و صفات ناپسند و اخلاق زشت پاک سازد و شریعت و کتاب آسمانی و حکمت الهی را به آن‌ها بیاموزد. پس وقتی‌که خدا بفرماید: «پیغمبر (صلی الله علیه و آله) تلاوت آیات می‌نمود و مردم را تعلیم کتاب می‌کرد، آیا چنین پیغمبری نمی‌توانست بخواند و بنویسد؟! به خدا قسم رسول خدا (صلی الله علیه و آله) به هفتادوسه زبان می‌خواند و می‌نوشت، و علّت آنکه آن حضرت را امّی گفتند برای این بود که از اهل مکّه بود و مکّه را ام القری می‌گویند چنان‌که خدای تعالی می‌فرماید: وَ لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُری وَ مَنْ حَوْلَها.

📚تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۴، ص۴۸۶ بحارالأنوار، ج۱۶، ص۱۳۲/ الاختصاص، ص۲۶۳؛ فیه: «یکن» بدلٌ «یحسن»/ بصایرالدرجات، ص۲۲۵/ علل الشرایع، ج۱، ص۱۲۴/ البرهان؛ فیه: «یقرأ» بدلٌ «یکتب»/ معانی الأخبار، ص۵۳

☀️- علیّ‌بن‌اسباط گوید: امام باقر (علیه السلام) فرمود: «مردم ادّعا می‌کنند که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) نوشتن و خواندن را نمی‌دانست». فرمود: «چگونه ممکن است، درحالی‌که خدای عزّوجلّ فرموده است: هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولًا مِنْهُمْ یَتْلُوا عَلَیْهِمْ آیاتِهِ وَ یُزَکِّیهِمْ وَ یُعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ وَ إِنْ کانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلالٍ مُبِینٍ یعنی او کسی است که در میان جمعیّت درس نخوانده رسولی از خودشان برانگیخت که آیاتش را بر آن‌ها می‌خواند و آن‌ها را تزکیّه می‌کند و به آنان کتاب (قرآن) و حکمت می‌آموزد. (جمعه/۲). پس چگونه کتاب و حکمت را به آنان می‌آموخت، درحالی‌که خود قادر بر خواندن و نوشتن نبود»؟! عرض کردم: «پس چرا به او نبیّ امیّ گفته شده است»؟ فرمود: «چون به مکّه منسوب شده است و این همان فرموده‌ی خداست: وَ لِتُنذِرَ أُمَّ الْقُرَی وَ مَنْ حَوْلَهَا ام القری، مکّه است و لذا به وی امیّ گفته شده است».

📚تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۴، ص۴۸۸ بحارالأنوار، ج۱۶، ص۱۳۳/ علل الشرایع، ج۱، ص۱۲۵/ البرهان/ بصایرالدرجات، ص۲۲۶/ البرهان/ العیاشی، ج۲، ص۳۱

✨✨✨✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨✨✨✨

*🤲 اَللَّـهُمَّ عَرِّفْني رَسُولَكَ،فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْني رَسُولَكَ لَمْ اَعْرِفْ حُجَّتَكَ، *
خدايا پيامبرت را به من بشناسان، اگر پيامبرت را به من نشناساني، حجّتت را نشناسم،

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.