پ
پ

«وَ مَن يَتَوَلَّ اللّهَ وَ رَسُولَهُ وَ الَّذِينَ آمَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ»

[و هر كس خدا و پيامبر او و كسانی را كه ايمان آورده‏اند، ولیّ خود بداند (پيروز است چرا كه) حزب خدا همان پيروزمندانند]

☀️ در اسباب النزول از واحدی آمده است كه: «وَمَن یَتَوَلَّ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِینَ آمَنُواْ فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ» یعنی كه خدا و پیامبر او را دوست بدارند «وَالَّذِینَ آمَنُواْ» یعنی علی علیه السلام «فَإِنَّ حِزْبَ اللّهِ» یعنی شیعه خدا و رسول و ولی او «هُمُ الْغَالِبُونَ» یعنی بر همه بندگان غالبند. در این آیه، خداوند متعال ابتدا در باره خودش، سپس پیامبر و سپس ولی خود، سخن گفت. در آیه دوم هم همین‌گونه است.

📚 تفسیر روایی البرهان

 

☀️ امام صادق علیه السلام فرمود: وقتی این آیه در باره ولایت نازل شد، رسول الله صلی الله علیه و آله فرمان داد در دوحا (دوحات غدیر خم) توقف كنند. پس آن جا را تمیز كردند و بعد نماز جماعت گزاردند و سپس فرمود: ای مردم! آیا من نسبت به شما از خودتان‌ سزاوارتر نیستم؟ گفتند: بله، یا رسول الله صلی الله علیه و آله این گونه است. فرمود: «پس هر كس كه من مولای اویم، علی مولای اوست. خدایا دوست‌ بدار هر كس او را دوست می‌دارد و دشمن بدار هر كه او را دشمن می‌دارد.» و سپس به مردم دستور داد با او بیعت كنند. همه آمدند و بیعت كردند و هیچ كس چیزی نگفت، تا این كه نوبت ابوبكر شد. رسول الله صلی الله علیه و آله گفت: ای ابوبكر! با علی برای ولایت، بیعت كن. ابوبكر گفت: این سخن از طرف خداست یا از سوی پیامبرش؟ پیامبر گفت: از طرف خدا و پیامبرش. آن گاه عمر آمد. پیامبر گفت: با علی برای ولایت، بیعت كن! عمر گفت: این سخن از طرف خداست یا پیامبرش؟ رسول الله صلی الله علیه و آله گفت: از طرف خدا و پیامبرش. سپس عمر، پشت كرد و رفت. پس یكدیگر را دیدند و عمر به ابوبكر گفت: چقدر پشت پسر عمویش را محكم گرفت!( چقدر او را حمایت كرد)

آن گاه عمر به سرعت از آن جمع دور شد. چیزی نگذشت كه به سرعت نزد پیامبر صلی الله علیه و آله برگشت و گفت: یا رسول الله! من از این جمعیت برای حاجتی دور شدم و مردی را دیدم كه لباسی سفید پوشیده بود كه از آن لباس و آن مرد زیباتر ندیده‌ام. او بسیار خوش سیما بود و بویی بسیار خوش از او تراوش می‌كرد . پیامبر فرمود: پیامبر خدا با علی علیه السلام پیمانی بسته است كه جز كافر، كسی این پیمان را نمی‌شكند . سپس فرمود: ای عمر! آیا می‌دانی او كیست؟ گفت: نه. فرمود: او جبرئیل است. پس برحذر باش از این كه اولین كسی باشی كه آن پیمان را بشكنی و كفر بورزی.

سپس امام صادق علیه السلام گفت: دوازده هزار مرد در غدیر بودند و شاهد این ماجرا بودند، ولی علی علیه السلام نتوانست حقش را بگیرد. این در حالی است كه هر كس دو شاهد داشته باشد، می‌تواند حقش را ثابت كند «فإنَّ حزبَ اللهِ همُ الغالبون» و این در حق علی علیه السلام است.

📚 تفسیر عیاشی، ج ۱، ص ۳۵۷، ح ۱۴۳ / تفسير البرهان

✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨

🤲 اللهم عجل لولیک الفرج
‌‌🤲اللهم العن الجبت و الطاغوت و النعثل
🤲 الحمدلله الذی جَعَلنا مِنَ المُتِمَسِکینَ بِولایهِ امیرالمؤمنین علی بن ابی طالب علیه السلام

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.