آیهی ۱۶ و ۱۷ سورهی سجده (۲)
«تَتَجَافَی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنفِقُونَ * فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِيَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْيُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ»
[پهلوهايشان از خوابگاهها جدا میگردد (و) پروردگارشان را از روی بيم و طمع میخوانند و از آن چه روزيشان دادهايم، انفاق میكنند* هيچ كس نمیداند چه چيز از آن چه روشنی بخش ديدگان است به (پاداش) آن چه انجام میدادند، برای آنان پنهان كردهام]
☀️ امام صادق علیه السلام فرمود: هیچ عمل خوبی نیست كه بنده انجام دهد، مگر این كه ثواب آن در قرآن آمده باشد، جز نماز شب كه به دلیل عظمت آن خداوند، ثواب آن را مشخص نكرده است.
سپس این آیات را تلاوت كرد: « تَتَجَافَی جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ یُنفِقُونَ فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِیَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْیُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا یَعْمَلُونَ» .
سپس فرمود: خداوند در هر روز جمعه كرامتی به بندگان مؤمن خود عنایت میفرماید. چون روز جمعه شود، خداوند فرشتهای را با دو جامه به دروازه بهشت میفرستد و میگوید: به فلانی خبر دهید كه آماده دیدار پروردگارش گردد . پس به آن مرد گفته میشود: اینك فرستاده پروردگارت بر در منتظر توست. پس مرد رو به همسرانش كرده و میگوید: كدام یك از این دو جامه را برای من بهتر میدانید . گویند: سرور ما! قسم به آن كه بهشت را به تو روا داشته، جامهای زیباتر از این كه خداوند برایت فرستاده ندیدهایم. پس آن مؤمن، دو جامه را از فرشته میگیرد و یكی از آن دو را به صورت اِزار بر تن كرده و دیگری را به صورت رَدا بر دوش خود میافكند و از كنار هر چیزی كه گذر میكند، برای او میدرخشد تا این كه به وعدهگاه میرسد. پس هنگامی كه تمام مؤمنان گرد هم میآیند، پروردگار تبارك و تعالی بر آنان تجلّی مییابد و چون نگاه آنان به خداوند یعنی به رحمت خداوند میافتد، خاضعانه به سجده میافتند . پس خداوند به آنان میفرماید: ای بندگان من! سرتان را بالا بگیرید، چرا كه امروز، روز سجده و عبادت نیست و من، بار زحمت و مشقت را از شانههایتان برداشتهام. مؤمنان به خداوند عرض میكنند:
⚡️ پروردگارا! هیچ چیزی بهتر از آن چه به ما ارزانی داشتهای، نیست؛ چرا كه تو بهشت را به ما ارزانی داشتهای. خداوند، به آنان میفرماید: هفتاد برابر آن چه كه در اختیارتان است، برای شما میباشد. پس مؤمن در هر جمعه، هفتاد برابر آن چه را كه در اختیار او است، به دست میآورد و معنای آیه « لَدَیْنَا مَزِیدٌ »«ق/ ۳۵» [پیش ما فزونتر (هم) هست] همین است و منظور از آیه، روز جمعه است و شب جمعه، شبی تابناك و روز آن، روزی درخشان است.
👈پس در شب و روز جمعه، بسیار ذكر تسبیح (سبحان الله)، و تهلیل (لا إله إلا الله) و تكبیر (الله أكبر) را بگویید و خدا را بسیار ستایش كنید و فراوان بر رسولش صلی الله علیه و آله، درود فرستید.
همچنین حضرت فرمود: مؤمن، عبور میكند و از كنار هر چیزی كه میگذرد، برای او میدرخشد تا این كه نزد همسرانش میرود و آنها به او میگویند: سوگند به كسی كه بهشت را به تو ارزانی داشت، هیچ گاه تو را زیباتر از این لحظه ندیدهایم و مؤمن میگوید: من به نور پروردگارم نظر افكندم. سپس حضرت فرمود: همسران مرد مؤمن، در بهشت به یكدیگر حسادت نمیورزند و حیض نمیبینند و نزد شوهر خود بیبهره نگشته و مرد، كینهای از او به دل نمیگیرد.
راوی میگوید: به حضرت عرض كردم: جانم به فدای شما باد! میخواهم سئوالی را از شما بپرسم، اما از شما شرم دارم . حضرت فرمود: بپرس. راوی میگوید: عرض كردم: جانم به فدای شما باد! آیا غنا و موسیقی در بهشت وجود دارد؟ حضرت پاسخ داد: در بهشت، درختی وجود دارد كه خداوند به بادهای بهشت امر میفرماید كه بوزند و بادها بر آن درخت میوزند و نغمههایی تولید میكنند كه خلائق، هرگز نغمههایی به آن زیبایی نشنیدهاند.
⚡️سپس حضرت فرمود: این نغمهها، پاداش كسی است كه در دنیا، از ترس خداوند، استماع موسیقی را ترك كرده است . راوی میگوید: به حضرت عرض كردم: جانم به فدای شما باد! پیرامون بهشت، بیشتر برایم بگویید. حضرت فرمود: خداوند، بهشت را با دست خود، آفرید و هیچ چشمی، آن را رؤیت نكرده و هیچ مخلوقی، از آن آگاه نیست. پروردگار، هر بامداد، درهای بهشت را میگشاید و به آن میفرماید: رایحه و عطرت فزونی باد. آیه «فَلَا تَعْلَمُ نَفْسٌ مَّا أُخْفِیَ لَهُم مِّن قُرَّةِ أَعْیُنٍ جَزَاء بِمَا كَانُوا یَعْمَلُونَ» نیز به همین معنا است.
📚 تفسیر قمی، ج ۲، ص ۱۴۶ / تفسير البرهان
✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨
🤲 اللهم وَفِّقْنا لِمَا تُحِبُّ وَ تَرضی.
پروردگارا ما را به آنچه که تو دوست داری و راضی میشوی موفّق کن.
ثبت دیدگاه