«الَّذِينَ يُوفُونَ بِعَهْدِ اللّهِ وَلاَ يِنقُضُونَ الْمِيثَاقَ * وَالَّذِينَ يَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَيَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَيَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ.»
[همانان كه به پيمان خدا وفادارند و عهد (او) را نمیشكنند* و آنان كه آن چه را خدا به پيوستنش فرمان داده، میپيوندند و از پروردگارشان میترسند و از سختی حساب بيم دارند]
☀️ از عمر بن یزید نقل شده است كه خدمت امام صادق علیه السلام عرض كردم: مفهوم «وَالَّذِینَ یَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ» چیست؟
فرمود: این آیه درباره صله رحم آل محمد علیهم السلام است و ممكن است در باره خویشاوندانت نیز باشد . سپس فرمود: هرگز از كسانی مباش كه بر این باور هستند كه هر چیزی فقط یك مفهوم دارد و نمیتواند معانی متعدّدی داشته باشد .
📚 كافی، ج ۲، ص ۱۲۵، ح ۲۸ / تفسير البرهان
☀️مردی به خدمت امام صادق علیه السلام رسید و از دست یكی از اصحاب آن حضرت شكایت كرد ، هنوز مدتی نگذشته بود كه آن كس كه از او شكایت شده بود، وارد شد. امام صادق علیه السلام به او فرمود: چگونه است كه فلانی از تو شكایت آورده؟ او به امام صادق علیه السلام عرض كرد: از این شاكی است كه من وامی را كه به او دادهام، خواستهام . امام صادق علیه السلام ناراحت و خشمگین بر زمین نشست. سپس فرمود: گویا اگر حق خویش را درخواست كنی، كاری نابهنجار انجام ندادهای؟! آیا دیدهای كه خدای عز و جل در كتاب خویش در این باره چه فرموده است: «یَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ» به نظر تو آیا آنان از این هراس داشتند كه خداوند به آنان ستم كند؟ نه، به خدا قسم جز پس گرفتن وام و دَین، از چیزی دیگر نهراسیدند. خداوند، همین بازپسگیری را سوء الحساب «بازخواست سخت» نامیده است. پس چون كسی ادای قرضی را كه داده است، طلب كند، كاری سوء انجام داده است .
📚 كافی، ج ۵، ص ۱۰۰، ح۱؛ تفسیر قمی، ج ۱، ص ۳۶۵ / تفسیر البرهان
☀️ امام رضا علیه السلام فرمود: رحم آل محمد به عرش آویخته است و میگوید: پروردگارا! با آن كس كه با من پیوند كند، پیوند كن و با آن كس كه پیوند مرا بگسلد، پیوندت را بگسل. این در هر رحمی جاری است. این آیه در شأن آل محمد علیهم السلام و عهدی كه با آن در باره آن بسته است و میثاقی كه از آنان در عالم ذَرّ گرفته است، نازل شده است. میثاق آنان چنین بوده كه ولایت امیر المؤمنین علیه السلام و امامان پس از وی علیهم السلام را بپذیرند. خداوند در این زمینه چنین میفرماید: «الَّذِینَ یُوفُونَ بِعَهْدِ اللّهِ وَلاَ یِنقُضُونَ الْمِیثَاقَ وَالَّذِینَ یَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ وَیَخْشَوْنَ رَبَّهُمْ وَیَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ»* سپس دشمنان اهل بیت علیهم السلام را ذكر كرده و فرموده است: «وَالَّذِینَ یَنقُضُونَ عَهْدَ اللّهِ مِن بَعْدِ مِیثَاقِهِ» «رعد/ ۲۵» [و كسانی كه پیمان خدا را پس از بستن آن میشكنند] یعنی در باره امیر مؤمنان علیه السلام و وی همان كسی است كه خداوند از بندگان در عالم ذَرّ برای او پیمان گرفت و حضرت محمد صلی الله علیه و آله نیز در غدیر خم از آنان پیمان و تعهد گرفت. سپس فرمود: «أُوْلَئِكَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَلَهُمْ سُوءُ الدَّارِ» «رعد/ ۲۵» [بر ایشان لعنت است و بد فرجامی آن سرای، ایشان راست].
☀️ تفسیر قمی، ج ۱، ص ۳۶۴ / تفسیر البرهان
☀️ از امام صادق علیه السلام درباره آیه: «وَالَّذِینَ یَصِلُونَ مَا أَمَرَ اللّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ» پرسیدند و ایشان فرمود: مقصود، پیوند [پرداخت مال] با امام علیه السلام در طول سال است، خواه كم باشد یا زیاد . سپس امام علیه السلام فرمود: من از این پرداخت، فقط تزكیه شما را خواهانم.
📚 تفسیر عیاشی، ج ۲، ص ۲۲۵، ح ۳۴ / تفسير البرهان
☀️ امام صادق علیه السلام در توضیح آیه: « یَخَافُونَ سُوءَ الحِسَابِ» فرمود: بدیهای آنها محاسبه گردد و خوبیهای آنان به حساب نیاید كه همان بازخواست دقیق است.
📚 تفسیر عیاشی، ج ۲، ص ۲۲۵، ح ۳۸ / تفسیر البرهان
✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨
🤲 وَصِلِ اللّهُمَّ بَيْنَنا وَبَيْنَهُ وُصْلَةً تُؤَدّي اِلي مُرافَقَةِ سَلَفِهِ، وَاجْعَلْنا مِمَّنْ يَاْخُذُ بِحُجْزَتِهِمْ، وَيَمْكُثُ في ظِلِّهِمْ، وَاَعِنّا عَلي تَاْدِيَةِ حُقُوقِهِ اِلَيْهِ، وَالاِْجْتِهادِ في طـاعَتِهِ،….
و وصل کن خدايا! بين ما و او ( امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشریف)،پيوندي كه ما را به رفاقت گذشتگان او برساند، و ما را از آناني قرار ده كه به دامان عنايتشان چنگ زنند و در سايه لطفشان اقامت كنند، و ما را بر پرداخت حقوقشان ،و كوشش در فرمانبرداري ایشان، موفق کن.
ثبت دیدگاه