«شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيٓ أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ»
[این است] ماه رمضان كه قرآن در آن نازل شده، قرآنی كه سراسرش هدایتگر مردم است و دارای دلایلی روشن از هدایت میباشد، و مایه جدایی [حق از باطل] است. پس كسی كه در این ماه [در وطنش] حاضر باشد باید آن را روزه بدارد، و آنكه بیمار یا در سفر است، تعدادی از روزهای غیر ماه رمضان را [به تعداد روزههای قضا شده، روزه بدارد]. خدا آسانی و راحت شما را میخواهد نه مشقت شما را. و باید عدد روزهها را كامل كنید، و خدا را بر اینكه شما را هدایت فرموده بزرگ شمارید، و نیز برای این كه سپاسگزاری كنید.
☀️ الصّادق (علیه السلام)- إِنَ الشُّهُورَ عِنْدَ اللَّهِ اثْنا عَشَرَ شَهْراً فِی کِتابِ اللَّهِ یَوْمَ خَلَقَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ فَغُرَّهًْ الشُّهُورِ شَهْرُ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ وَ هُوَ شَهْرُ رَمَضَانَ وَ قَلْبُ شَهْرِ رَمَضَانَ لَیْلَهًْ الْقَدْرِ وَ نُزِّلَ الْقُرْآنُ فِی أَوَّلِ لَیْلَهًْ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ فَاسْتَقْبِلِ الشَّهْرَ بِالْقُرْآن.
🔅امام صادق علیه السلام فرمودند: ماهها نزد خداوند، از روزی که آسمانها و زمین را آفرید، دوازده ماه بوده که در کتاب خدا نیز آمده است و نخستین [و بهترین] ماه، ماه خداوند عزّوجلّ یعنی ماه رمضان است که خداوند آن را ذکر نمود و قلب ماه رمضان، شب قدر است و قرآن، در اوّلین شب از ماه رمضان نازل شد. پس با خواندن قرآن به استقبال این شهر برو.
📚 تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۸۶۲ إقبال العمال، ج۱، ص۴/ البرهان
☀️امام صادق (علیه السلام) خطاب به مفضّل: «ای مفضّل همانا قرآن در طول بیستوسه سال نازل شده است و خداوند میفرماید: شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ و فرمود: إِنَّا أَنزَلْنَهُ فیِ لَیْلَةٍ مُّبَرَکَةٍ إِنَّا کُنَّا مُنذِرِین* فِیهَا یُفْرَقُ کلُُّ أَمْرٍ حَکِیمٍ*أَمْرًا مِّنْ عِندِنَا إِنَّا کُنَّا مُرْسِلِین و فرمود: وَ قَالَ الَّذِینَ کَفَرُواْ لَوْ لَا نُزِّلَ عَلَیْهِ الْقُرْءَانُ جُمْلَةً وَاحِدَةً کَذَالِکَ لِنُثَبِّتَ بِهِ فُؤَادَک» مفضّل گفت: «پس این تنزیل خداوند است که در کتابش آن را یاد کرده است؛ چگونه وحی در طول بیست و سه سال نازل شد»؟ [امام (علیه السلام)] فرمود: «بله ای مفضّل! خداوند در ماه رمضان قرآن را به او عطا کرد و آن را به او ابلاغ نکرد مگر در زمانی که جای آن سخن بود و او آن را ادا نکرد، مگر زمانی که خداوند امر و نهی کردهبود. (یعنی قرآن یکباره بر پیامبر (نازل شد امّا ابلاغ هر آیهی آن به مردم به امر خدا و تدریجی بود) پس جبرئیل (علیه السلام) با وحی فرود آمد و چیزی را که امر شدهبود ابلاغ کرد و این همان معنای کلام خداست که فرمود: لَا تحُرِّکْ بِهِ لِسَانَکَ لِتَعْجَلَ بِه». پس مفضّل گفت: «شهادت میدهم که شما از علم الهی عالم شده و به قدرت او توانمند گشتهاید و مطابق حکم او سخن میگویید و به فرمان او عمل میکنید».
📚 تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱، ص۸۶۰ بحارالأنوار، ج۸۹، ص۳۸
〰️〰️🔸〰️〰️🔸〰️〰️🔸〰️〰️🔸〰️〰️
🤲 اللهم وَارْزُقْني فيها ذِكْرَكَ وَشُكْرَكَ، وَالرَّغْبَةَ اِلَيْكَ وَالاِْنابَةَ، وَالتَّوْفيقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ مُحَمَّداً وَ الِ مُحَمَّد عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمُ السَّلامُ.
خدايا! در اين شب ذكر و شكر و رغبت به سويت، و توبه و توفيق آنچه كه محمّد و آل محمّد صلی الله علیه و آله را به آن موفق نمودي نصيب من فرما.
ثبت دیدگاه