«فَنَظَرَ نَظْرَةً فِي النُّجُومِ (۸۸) فَقَالَ إِنِّي سَقِيمٌ (۸۹)»
[پس (حضرت ابراهیم) نظري به ستارگان افكند،* وگفت: من بیمار هستم.*]
☀️ امام جعفر صادق علیه السلام درباره كلام خداوند متعال: « فَنَظَرَ نَظْرَةً فِی النُّجُومِ فَقَالَ إِنِّی سَقِیمٌ»* فرمود: اندیشید و به مصائبی كه بر حسین علیه السلام فرود میآید، پی برد؛ آن گاه گفت: من از آن چه بر حسین علیه السلام فرود می آید، بیمار گشتهام .
📚- كافی، ج ۱، ص ۳۸۷، ح ۵ /البرهان
☀️ ابو بصیر روایت كرده است كه: حضرت امام جعفر صادق علیه السلام فرمود: تقیه جزئی از دین خداست. عرض كردم: به راستی جزئی از دین خداست؟ فرمود: آری، به خدا سوگند! جزئی از دین خداست. یوسف علیه السلام فرمود: « أَیَّتُهَا الْعِیرُ إِنَّكُمْ لَسَارِقُونَ »«یوسف/ ۷۰» [ای كاروانیان! قطعاً شما دزد هستید] امّا به خدا سوگند! آنها ندزدیده بودند و ابراهیم علیه السلام فرمود: « إِنِّی سَقِیمٌ»، امّا به خدا سوگند! بیمار نبود.
📚 – كافی، ج ۲، ص ۱۷۲، ح ۳ / البرهان
☀️ از ابو بصیر روایت شده است كه: خدمت حضرت امام محمّد باقر علیه السلام بودم كه به ایشان عرض شد: ای پسر رسول خدا! سالم بن ابی حفصه و یارانش می گویند: شما هفتاد پهلو سخن می گویید تا راه فرار داشته باشید. حضرت فرمود: سالم از من چه میخواهد؟ آیا میخواهد همچون فرشتگان سخن گویم؟ به خدا سوگند! پیامبران هم چنین نمیگفتند ، ابراهیم علیه السلام فرمود: « إِنِّی سَقِیمٌ »، حال آن كه بیمار نبود، امّا دروغ هم نگفت و نیز فرمود: «بَلْ فَعَلَهُ كَبِیرُهُمْ هَذَا» «انبیاء/ ۶۳ » [بلكه آن را این بزرگترشان كرده است]، حال آن كه آن، چنین نكرده بود، امّا ابراهیم دروغ هم نگفت ؛ و یوسف علیه السلام فرمود: « أَیَّتُهَا الْعِیرُ إِنَّكُمْ لَسَارِقُونَ »« یوسف/ ۷۰» [ای كاروانیان! قطعاً شما دزد هستید ] به خدا سوگند! آنها دزد نبودند، امّا [یوسف علیه السلام] هم دروغ نگفته بود.
📚- كافی، ج ۸، ص ۱۰۰، ح ۷۰ / البرهان
☀️ مفضّل بن عمر گفت: از حضرت امام جعفر صادق علیه السلام درباره كلام خداوند عزّ و جلّ «وَإِذِ ابْتَلَی إِبْرَاهِیمَ رَبُّهُ بِكَلِمَاتٍ »«بقره/ ۱۲۴» [و چون ابراهیم را پروردگارش با كلماتی بیازمود]، پرسیدم. ایشان درباره آن چه كه پروردگار به آن ابراهیم را آزمود، فرمود: از آن جمله بود تا آفریننده خود را به قدیم بودن و یگانگی بشناسد و به هنگام نگریستن به ستارگان و ماه و خورشید، او را از همانند داشتن به دور داند . از این رو غروب ستارگان را دلیلی بر پدیده و حادث بودن آنها، و پدیده بودن آنها را دلیلی بر وجود پدید آورنده آنها برشمرد و این گونه به او آموخت كه حكم به خداوندی ستارگان نادرست است و این به آن هنگام بود كه در كلام خداوند عزّ و جلّ آمده است: « فَنَظَرَ نَظْرَةً فِی النُّجُومِ فَقَالَ إِنِّی سَقِیمٌ»،* و خداوند سبحان مقرّر فرمود كه او تنها یك نگاه بیاندازد، چرا كه یك نگاه تا زمانی كه به نگاه دوم نرسیده، انسان را در خطا نمی اندازد و دلیل این سخن آن كه پیامبر اكرم صلی الله علیه و آله به امیر مؤمنان علی علیه السلام فرمود: ای علی! نخستین نگاه به سود تو و دومین نگاه به زیان توست و نه به سود تو.
📚- معانی الاخبار، ص ۱۲۷، ح ۱ / البرهان
✨✨☀️☀️☀️☀️✨✨
اَللَّـهُمَّ عَرِّفْني حُجَّتَكَ، فَاِنَّكَ اِنْ لَمْ تُعَرِّفْني حُجَّتَكَ، ضَلَلْتُ عَنْ ديني ،
خدايا حجّتت را به من بشناسان، اگر حجّتت را به من نشناساني، از دينم گمراه شوم.
ثبت دیدگاه